
Chtěli dodávat čerstvou zeleninu. Teď budují první pražskou patrovou farmu a vytváří spotřebitelskou síť. Karolína Pumprová a Matyáš Smutný ještě ani nestačili vyjít vysokou, ale jejich píle a nápady už je dovedly pořádně daleko. Potraviny budou pěstovat přímo v metropoli, za využítí moderních pěstebních systémů řízených softwarem.
Se zakladateli první vertikální farmy v Praze jsem se sešla po vyhlášení cen Social Impact Award (SIA). Spolu s dalšími dvěma týmy si z ní odnesli první cenu: 1500 eur na rozjezd podniku. O programu SIA a dalších akceleračních organizacích podporujících podnikatele si můžete přečíst zde. Přihlásit se můžete i Vy. Motivaci máte přímo před očima.
Kde jste se poznali a kdo přišel s nápadem, ze kterého nyní vzniká Herba Fabrica?
M.: Tři roky jsme spolu studovali a ve škole jsme se také poznali. Herba Fabrica přišla o něco později. Sešli jsme se znovu ve chvíli, kdy mně končilo první podnikání a Káje se tvořil v hlavě nápad, ze kterého je dnešní podoba Herba Fabrica.
Takže ty už máš za sebou jeden podnik?
M.: Ano. Velmi neúspěšný.
Očividně tě to nepoložilo.
M.: Jen na chvilku! Když jsme se s Kájou po škole sešli, tak jsem z toho byl ještě trochu špatnej. Ale asi za měsíc už jsme spolu začali ten její nápad rozvíjet.
K.: Jeho jen tak něco nepoloží… Když jsme se tehdy potkali, pracovala jsem v degustační restauraci a měla jsem za sebou pracovní zkušenost z laboratoře. To všechno se spojilo v nápad dodávat mikrozeleninu na různá místa včetně restaurací. Jakmile se do toho vložil Matyáš, začal vznikat trochu jiný, ale hlavně mnohem větší projekt.
Otočte, prosím, na 2. stránku.